Ημέρα του Ντοστογιέφσκι 2024: Διαβάζουμε και ακούμε μεγάλα έργα

Δημοσιεύτηκε από Book 06/07/2024 0 Σχόλιο(α)

Την Ημέρα του Ντοστογιέφσκι διαβάζουμε και ακούμε βιβλία του μεγάλου κλασικού

Μια καλοκαιρινή μέρα, στις αρχές Ιουλίου, ο Ροδιών Ρασκόλνικοφ διέπραξε το έγκλημά του, και τώρα αυτήν την ημέρα θυμόμαστε τον μεγάλο κλασικό.

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, κατά παράδοση, γιορτάζουμε την Ημέρα του Ντοστογιέφσκι. Η επιλεγμένη ημερομηνία αναφέρεται στην αρχή του εμβληματικού του μυθιστορήματος «Έγκλημα και Τιμωρία»: «Στις αρχές Ιουλίου, σε εξαιρετικά ζεστό καιρό, προς το βράδυ, ένας νεαρός βγήκε από το δωμάτιό του...».

Παθιασμένος με τα τυχερά παιχνίδια, λάτρης του τσαγιού και γενικά μια αρκετά εκκεντρική προσωπικότητα — η ζωή και το έργο του συγγραφέα πάντα προκαλούσαν τόσο καταιγισμό κριτικής, εικασιών, κατηγοριών, όσο και αυθεντικού θαυμασμού.

«Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο Ηλίθιος», «Οι Δαίμονες», «Το Όνειρο του Θείου», «Οι Αδελφοί Καραμαζώφ» — στα έργα του ο συγγραφέας πάντα αναφερόταν σε αιώνια ερωτήματα: ηθικά, θρησκευτικά και κοινωνικά. Το βάθος των φιλοσοφικών του αναζητήσεων και το συναισθηματικό, προσωπικό του ύφος γραφής έκαναν τον Ντοστογιέφσκι έναν από τους μεγαλύτερους κλασικούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγγραφέα ήταν τέτοιοι σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Ζαν-Πολ Σαρτρ και ο Ιωσήφ Μπρόντσκι.

Στη σημερινή μας συλλογή θα θυμηθούμε όχι μόνο τα πιο σημαντικά έργα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, αλλά και τα λιγότερο γνωστά του έργα, που επίσης αξίζουν την προσοχή σας.